Riešinių mada

Pirmą kartą riešines pamačiau ant moters, pasipuošusios tautiniais rūbais, riešo. Gal dėl to pamaniau, kad tai senovinio tradicinio kostiumo dalis. Pasikapsčiau interneto platybėse ir radau, kad tai visai ne lietuviškas papuošalas, na gal ir lietuviškas, bet kas jų išradėjai-pradininkai aš neradau.   Bet pagal tai, kad Islandijoje jų mada niekada nebuvo praėjusi, manau, kad tai jie.  Net ir logiškai (kiek leidžia moteriška logika) svarstant jos turėjo atsirasti šalyse, kur ganėtinai šaltos žiemos ir kur gan gerai išplėtota avininkystė.  Mat viena iš riešinių paskirčių yra šildyti, o geriausiai šildo avies vilna.

Tad tradiciškai jos ir buvo mezgamos iš avies vilnos siūlų įmezgant karoliukus. Nešiojo jas ir vyrai, ir moterys, ir vaikai. Tai net nebuvo laikoma papuošalu, priešingai nei yra dabar.  Riešinės turėjo ir dar vieną labai praktišką paskirtį, gal net dvi. Prilaikyti plačias rankoves, bei saugoti rankogalius nuo susitepimo.

Dabar jau yra pilni internetai įvairiausių schemų ir modelių pavyzdžių. Yra labai gražių, margų, puoštų įvairiaspalviais karoliukais. Dabar tai vadinasi „auksarankių“ mandrumu, o tada tai buvo tiesiog praktiškas išmoningumas. Kartais riešinės buvo mezgamos iš įvairių siūlų likučių panaudojant karoliukų likučius. Tad anais  (XIX-XX a. pradžia) laikais mezgėjos tiesiog labai kruopščiai sudėliodavo raštus, kad niekas net užsiminti negalėtų, jog riešinė pagaminta iš atliekų. Dabar tai daryti daug lengviau, parduotuvės pilnos siūlų ir kitokio gėrio.

Toms, kurios dar nebandė, bet ruošiasi pabandyti nusimegzti riešines patariu pirmam kartui pasirinkti tankiai pasikartojantį raštą. Tada jį lengviau pritaikysite riešinės platumui. Kadangi riešinės yra tarsi apyrankė, tad daug gražiau, kai raštas sujungus neprasilenkia. Derinti reikia panašiai, kaip klijuojant raštuotus tapetus. Karoliukai įmezgami tik  mezgant viena kryptimi, tai yra, jei pradedate įmezginėti pirmyn, tai grįžtant karoliukų neįmezginėjate. Mezgama ripsu (toks mezgimo raštas, kai mezgama tik gerosiomis akimis ir pirmyn, ir atgal).

Tai štai, pasidalinau istorijos ir praktinėmis žiniomis apie riešines. Jei kyla kokie nors klausimai, rašykite į komentarus. Dar pasidalinsiu ir savo pačios darbeliais.

Gruodas

 

Gruodas

 

Šalna

Šalna

Vandens lelijos

Vandens lelijos

 

 

Share

4 Responses to Riešinių mada

  1. Giedrė parašė:

    Mama nešioja riešines. Sako, kai jas užsideda, rankos mažiau šąla. Man įdomu, kaip tie karoliukai įmezgami. Mačiau, kad jau mezgant jie būna užmauti ant siūlo.

    • Taip, prieš mezgant karoliukus reikia susiverti ant siūlo, vienoms riešinėms reikia maždaug vieno pakelio „Preciosa“ karoliukų. Man jie asmeniškai pagal kainą ir kokybę labai patinka, o ir spalvų pasirinkimas didelis. Siūlo reikia labai plono. Pirmą kartą megzdama nupirkau gal 4 rūšių siūlus kol pagaliau buvo tinkamo storumo.

  2. Riesines parašė:

    Sveiki! Ar butu galima paziuret gyvai ir isigyt riesiniu Vilniuje?

    • Sveiki, tikrai galima. Tik visa bėda, kad aš nespėju jų primegzti tiek, kad būtų ką rodyti. Šiuo metu turiu tik vienas laisvas. Jas pridedu straipsnelio apačioje (pilkos su juodais karoliukais). Bet galima užsisakyti kokios norite spalvos turi būti riešinės ir karoliukai. Galima pasirinkti bet kokį raštą iš interneto platybių. Jei domis galėsiu pridėti nuorodas.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos