Žgutų įvairovė

Pats žguto pavadinimas man nepatinka. Jis iš kart man asocijuojasi su ligonine ir vaistų leidimu. Man labiau patinka karoliukų virvė. Bet ką gi čia padarysi jei  pirmas pavadinimas rankdarbių pasaulyje prigijo. O patys žgutai man labai  patinka. Kiek jų raštų… Turbūt neįmanoma būtų visų per gyvenimą įgyvendinti.

Šį kartelį pabandysiu trumpai pristatyti, kas tai per daiktas, kaip jis daromas ir kur gali būti naudojamas.

Taigi, žgutas yra tarsi virvė iš karoliukų. Galimas vienspalvis, raštuotas, net reljefinis. Toks trumpas paaiškinimas.

Man yra žinomi du gamybos būdai: vėrimas ir nėrimas.

Aš pati pirmą savo žgutą pagaminau vėrimo būdu.

Vakaras

Jį gamindama net nežinojau, kad tai žgutas. Veriant žgutą, kiekvienas karoliukas yra priveriamas atskirai. Labai lengva šiuo būdu gaminti reljefinius. Šis irgi yra šiek tiek reljefinis. Naudojant skirtingo dydžio karoliukus galima išgauti net sraigto formą.

Šio būdo privalumas yra tas, kad lengva sekti kokio karoliuko reikia, jei daromas margas. Lengva daryti korekcijas. Pradedantiesiems jis gan lengvai gaunasi.

Rožinė pantera

Tai dar vienas verto žguto pavyzdėlis.

Kitas gamybos būdas yra nėrimas. Neriamas gali būti dviem būdais: taisyklingas ir netaisyklingas.

Taisyklingas yra toks, kurio karoliukai gražiai gula kaip plytos ir karoliukai žiūri vertikaliai (populiariausias).

Auksinis ruduo

Šio būdo mokiausi ilgiausiai.  Aš vis tikėjausi, kad raštas suksis į kitą pusę, tad nunėrus po kelias eilutes vis išardydavau. Kartą sugalvojau, kad panersiu ilgiau ir pažiūrėsiu kas gausis. Pasirodo viskas man gaunasi. Internete  galite rasti daugybę pavyzdžių.

Netaisyklingas,  kai karoliukai žiūri horizontaliai ir jie neturi aiškios schemos. Išsidėstę chaotiškai. Toks žgutas yra daug tankesnis už taisyklingą.

Šviesus rytas

Netaisyklingas žgutas nelabai tinka raštams. Jis gali būti margas, bet sudaryti gražų taisyklingą piešinuką kažin ar pavyks. Bet jie idealiai tinka kai turite nevienodo dydžio karoliukus.

Žydroji lagūna

Man asmeniškai jie savo tankumu ir patinka.

Naudojant abu gamybos variantus dar galima pritaikyti skirtingas technikas, kai naudojami ne tik skirtingo dydžio, bet ir formos karoliukai.

Skirtumai tarp metodų:

1. Veriant kiekvienas karoliukas  paimamas atskirai, neriant visi karoliukai iš karto turi būti užverti ant siūlo dar prieš pradedant nerti.

2. Norint išgauti raštą tai daryti veriant paprasčiau, nes korekcijas galima lengvai įvesti. Neriant, jei padaryta klaida suveriant karoliukus teks perverti karoliukus iš naujo.

3. Keliaujant daug patogiau pasiimti neriamą žgutą, neišsibarsto karoliukai. Kas lengvai gali atsitikti pasiėmus veriamą.

4. Neturint jokios nėrimo praktikos raštas gali būti nevienodas, veriant praktika nėra tokia būtina.

5. Norint išgauti reljefus patogiau naudoti vėrimo metodą, ypač jei trūksta praktikos gaminant žgutus.

6. Vertam žgutui retai kada pavyks atsikirpti reikiamą gabalą siūlo ar valo. Teks sujunginėti galus, dėl to kyla tikimybė jog žgutas gali iširti. Na jei blogai sujungsit galus. Neriant dažniausiai siūlas yra vientisas ir yra patvaresnis.

Taigi, pasirinkit kas jums labiausiai tinka, ir kokia technika jums mielesnė. Tai ypač svarbu.

O jau pagamintą žgutą galite naudoti kaip apytankę, kaklo papuošalą ar auskarus. Arba trumputės žguto atkarpos gali būtį puikios papuošalų detalės. Jei žgutas pakankamai ilgas, gali būti naudojamas kaip diržas. Dar naudojamas kaip rankinės rankenėlės. Panaudojimo būdų tiek daug, kad net sunku apsakyti.

Kol kas neturiu daug savo pačios darytų pavyzdžių. Bet kai tik bus  daugiau, būtinai juos čia patalpinsiu.

Jei reikės nuorodų kaip darytį žgutą, parašykit man ir aš jums asmeniškai atsiųsių.

Share

2 Responses to Žgutų įvairovė

  1. greta parašė:

    gal turit zguto snaigiu rasta???

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos