Kiaušiniai: virti

Mano vienas mėgstamiausių produktų yra kiaušinis. Mėgstu virtą, keptą ir įdaryta. Labiausiai jais mėgautis tinka per pusryčius.

Kiaušinis yra vertingas visomis savo sudėtinėmis dalimis, nes jame yra viskas, ko reikia naujai gyvybei užsimegzti ir užaugti iki tam tikro dydžio. Visai nereikia bijoti kiaušiniuose esančio cholesterolio, nes kaišiniuose dar daugiau yra lecitino, kuris neleidžia kauptis cholesteroliui mūsų kraujagyslėse. Beveik visas kiaušinis yra suvirškinamas, lieka labai nedaug  nepasisavintų medžiagų, taigi nelieka nereikalingo „balasto“ organizme. Žinoma, nereikia persistengti ir pradėti valgyti tik kiaušinius, viskam yra ribos. Padauginus gali išsivystyti net alergija. Pats paprasčiausias kiaušinių paruošimo būdas -juos išvirti.

kietai virtas kiaušinis

Internete galima rasti daugybę įvairių patarimu, kaip išvirti kiaušinį. Bet pateiksiu keletą patarimų nuo savęs.

Pirmiausia kiaušinius  reikia nuplauti tekančiu vandeniu, dar geriau su indu plovikliu ar muilu. Tada sumažėja tikimybė susirgti kai kuriomis ligomis, kurių sukėlėjai gyvena ant lukšto. Tik neplaukite kiaušinių prieš dedant į šaldytuvą, nes taip pažeisite apsauginę kiaušinio lukšto plėvelę ir kiaušinis ne tik kad greičiau suges, bet gavęs kontaktą su nešvaria aplinka, lengvai praleis užkratus į kiaušinio vidų.  Aš rekomenduoju palaikyti kiaušinius kambario temperatūroje prieš verdant, net jei juos dėsite į šaltą vandenį. Vanduo kais greičiau nei spės šilti kiaušinio vidus, tad verdant bus didesnė tikimybė kiaušiniui skilti.

Ar dėti į šaltą vandenį ar karštą rinktis jums. Sudėjus į šaltą reikės virti trumpiau po vandens užvirimo, į karštą ilgiau. Norint gauti vidutinio kietumo kiaušinį reikia virti apie 4-6 minutes, priklausomai į kokį vandenį sudėsit. Virti geriau ant vidutinės ugnies, kad nebūtų smarkaus kunkuliavimo, kas taip pat padidina tikimybę kiaušiniams skilti. Jei dedate į karštą vandenį, rekomenduoju vandenį gerai pasūdyti, tada skilęs kiaušinis nepaleis per daug turinio.

Išvirus iškarto nupilti karštą ir užpilti šaltu vandeniu. Kai kurie šaltiniai teigia, kad dėl to kiaušinis geriau lupsis.  Nors ir pati visada taip darau, bet manau jog tai nėra visai tiesa. Galiu paguosti tik tuo, kad kuo blogiau kiaušinis lupasi, tuo jis yra šviežesnis.

Turbūt pastebėjote, kad kai kurie kiaušiniai turi lyg kraujingas gysleles. Paukštynuose prieš pakuojant kiaušinius jie yra rūšiuojami pagal dydį, bei peršviečiami paprasta lempa ir stengiamasi atrinkti nuo tokių kiaušinių. Tai nėra joks defektas, nereikia išmetinėti radus tokį kiaušinį. Ta gyslelė tereiškia tik tai, kad kiaušinis buvo apvaisintas. Matyt į tą narvelį kažkaip sugebėjo patekti gaidys. Jei perkate kaimiškus kiaušinius, kur vištos vaikšto palaidos ir kartu su gaidžiais, beveik visi kiaušiniai bus apvaisinti. Jei kiaušinis yra apvaisintas, tai dar nėra viščiuko užuomazga, ji atsiranda tik tada, kai višta pradeda perėti kiaušinius. Paprastai vištos padeda kiaušinį ir iš kart nueina savo reikalais.

Labai geltonas kiaušinio trynys nėra sveikesnio produkto rodiklis. Trynio spalva priklauso ir nuo veislės, ir nuo pašarų, o itin geltona spalva yra kartais išgaunama net dažikliais, kurie dedami į vištų lesalus.

Sveikos vištos kiaušinis visada yra lygiu lukštu. Šviečiant po lempa nesimato ryškių tamsių dėmių. Senstant kiaušinis kratomas pradeda kliuksėti. Jei kliuksi labai, geriau jau perskelti ir patikrinti ar jis dar tikrai geras. Pasenusio kiaušinio kvapas yra labai nemalonus, tad tokį verdant ir jam suskilus namus vėdinsite labai ilgai.

Tad išsirinkite savo mėgstamus kiaušinius: vištos, putpelės, geru apetitu nesiskundžiantys – gal net stručio. Išsivirkite ir pasimėgaukite.

 

Share

6 Responses to Kiaušiniai: virti

  1. Adis parašė:

    Pirmiausia kiaušinius reikia nuplauti tekančiu vandeniu, dar geriau su indu plovikliu ar muilu. Tada sumažėja tikimybė susirgti kai kuriomis ligomis, kurių sukėlėjai gyvena ant lukšto.

    O kokie sukėlėjai išgyvena 100°C?

    • Tokioj temperatūroj neišgyvena niekas, bet kiaušinius paprastai imame plikomis rankomis, po kiaušinių įdėjimo į vandenį rankas su muilu nusiplauna retas. Tad čia yra kaip prevencinė priemonė, gal ir ne tiesiogiai tinkama verdant kiaušinius, bet sveikatai nuo to blogiau tikrai nebus. 🙂

  2. lijanaesmi parašė:

    Vadinasi galima ideti kiausini i puoda, o po to nusiplauti rankas su muilu. Indu plovikliai siaip jau pritaikyti indams, o ne ranku odai…

    • Galima ir taip. Yra ir daugiau alternatyvų. Tai yra paprasčiausias šios situacijos sprendimas, bent jau man. Atvirai priimu visus pasiūlymus, nes tik šitaip ir randame geriausius mums sprendimus.

  3. lijanaesmi parašė:

    Butu galimybe “ papliusinti’ , tai prideciau pliusa uz protinga atsakyma. 🙂

  4. Priimu „pliusą“ ir dėkoju už komplimentą

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos